Припремите се да реновирате купатило?

Реновирање купатила почињемо најчешће приликом неког квара или хаварије коју је неопходно санирати. Пре него започнете радове треба добро срачунати колико ће Вас све то коштати. У трошкове спадају грађевински радови, а затим и материјал. Пожељно је знати оквирну цену како бисте знали да ли сте у могућности да се изложите толиким трошковима.

Цене за реновирање купатила могу да варирају у зависности од површине купатила, доступности и комплексности инсталација. Најповољнија опција је уколико сте сам свој мајстор и ове послове умете да одрадите сами, али у супротном цена ће бити креирана у зависности од величине купатила.

Грађевински и инсталатерски радови

1. Рушење старог купатила подразумева скидање старих плочица и опреме, демонтажу старих цеви, изношење и одвоз шута. Цена зависи од величине купатила, али и доступности депоније за одвоз шута. Оквирна цена да неко то уради за вас је од 100 до 150 евра.

2. Стављање нових водоводних инсталација се препоручује уколико радите ново купатило, нарочито ако је старија зграда у питању. Материјал у просеку износи 80 евра, док је за мајстора потребно издвојити око 175 евра.

3. Дорада електроинсталација подразумева премештање старих, додавање нових утичница као и дорада плафонске расвете. Каблирање и монтажа износи око 70 евра, цена вентилатора и модуларни индикатор је додатних 50 евра. Ако је у вашем купатилу потребно поставити вентилатор то ће коштати додатних 30 евра заједно са услугом монтаже.

4. Израда хидроизолације око каде или туш кабине. Хидроизолација кошта око 20 еура џак од 5кг, за покривеност  4-5 квадратних метара (Weber d-protect). Тако, изолација просечне каде са радом мајстора износи око 100 евра (у цену је урачуната и цена рада мајстора). Туш каду са кабином можете купити по цени већ од око 17.500,00 динара (Bjanka), док се цена каде креће од 13.160,00 динара (са облогом и конструкцијом).

5. Кречење плафона. За просторије у којима је повећана влажност, препоручују се масне, латекс боје.

6. Монтирање санитарија и намештаја за купатило. Након поставке санитарија, спојеви са зидовима се затварају силиконом. Цена поставке санитарија је око 30 евра по комаду што значи да за монтажу умиваоника и шоље требате издвојити око 60 евра.
Потребан материјал за реновирање

1. Плочице: потребно је одвојити око 6 евра по м2 за постављање. Постављање плочица за купатило површине пода 4 m2 и зида 20 m2 кошта око 144 евра. У ову цену није урачунат материјал: плочице и лепак. Најбоље опремљени малопродајни центри „ОГРЕВ“-а, нуде широку лепезу керамичких плочица и лепка за плочице по изузетно повољним ценама. Зидне плочице у просеку се крећу већ од 510,00 динара, док су подне плочице нешто скупље. Разлика у цени између прве и треће класе је велика.

Погледајте део избора плочица и остале опреме за купатило коју можете пронаћи у салонима Огрева.

2. На то треба додати лепак за плочице (џак од 25 кг )износи од 390,00 динара што је довољно за 5 до 8 квадрата (произвођач – Weber, col classic) , што значи да је за купатило величине 24 m2 потребно око 2.000,00 динара, док је за фуг масу потребно одвојити за 1 кг око 240,00 динара (паковање од 5 кг).

3. Монтирање санитарија. Цена поставке санитарија је око 30 евра по комаду што значи да за монтажу лавабоа, wc шоље и туш кабине требате издвојити око 90 евра. Цена моноблока који је практичан за постављање износи креће се од 9.200,00 динара.

Када се поставе сви елементи санитарије потребно је да се пређе силиконом преко спојева са зидовима.

„ОГРЕВ“ нуди широк избор ормарића NAMEŠTAJ IBERIA разних димензија који су од природних материјала. Својим изгледом могу учинити ваше купатило модернијим. Купатилски намештај горњи и доњи део заједно са умиваоником може се купити по цени од 8.590,00 динара, а батерија за умиваоник по цени од 2.806,00 динара.

4. Славине: цене батерија за умиваоник, каду и туш су различите и крећу се од 4.238,00 до 13.000,00 динара по комаду.

Рачунајте да ће ови радови трајати око 15 дана. Најбоље је да реновирате купатило у касно пролеће или на лето, када су дани дужи и када може све лепо да се осуши и проветри.

За анализу текста узета је димензија просечног купатила уз коришћење просечних цена услуга и грађевинског материјала у малопродаји.

 

Цене су информативног карактера и важе на дан 06. јули 2017. године. 

Огрев Зрењанин нуди широк асортиман керамичких плочица, све врсте опреме за купатила и купатилског намештаја, столарије, боје и лакова, алата, водоводних и електро материјала, хидро и термо изолације, паркета и ламината као и богат асортиман огревних материјала. Недељне акције можете пратити на нашој Фејсбук страници или на нашем сајту.

Подели

Comments for this post are closed.