Koliko košta zidanje kuće?

Zidanje kuće u našoj zemlji može predstavljati pravi izazov. Pored kupovine placa i materijala, ljudi koji žele da grade kuću  se suočavaju sa preobimnom dokumentacijom. Morate da računate da će vam trebati i puno vremena za celu proceduru.

Zidanje kuće – da li znate šta vam je sve potrebno za ovaj izazov? Najpre je potrebno da imate vlasnički list, jer je to potvrda da zemljište pripada vama. Nakon toga treba da se izvrši parcelizacija terena da bi dobili akt o urbanističko-tehničkim uslovima.

Posao parcelizacije obavlja Geodetski zavod i traje oko mesec dana. Na osnovu tog akta treba da se izradi idejni, a potom i glavni projekat.

Dokumentacija koju ste do ovog trenutka prikupili mora biti overena u gradskom Sekretarijaru za urbanizam i ceo taj postupak traje oko četiri meseca, pod uslovom da je prikupljena sva potrebna dokumentacija.

Pored ovoga potrebno vam je i sledeće: Prijava radova, Prijava završetka izrade temelja, Prijava završetka objekta u konstruktivnom smislu, Dokaz o naknadi za skloništa, Ugovor sa direkcijom za izgradnju grada o regulisanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, dokaz o uplaćenoj taksi, …. priključenje objekta na infrastrukturu, izdavanje upotrebne dozvole….

MATERIJAL ZA GRADNJU

Blok: Potreban je za gradnju temelja i osnovnih zidova. Na primer, za kuću od 150 kvadrata potrebno je oko 7.000 komada blokova. Cena jednog bloka je oko 0,3 evra. Cigla: Treba vam između 3.000 i 5.000 komada cigli da bi napravili pregradne zidove. Cena je oko 0,15 evra po komadu.

Beton: Potrebno je od 90-120 m3 za gradnju kuće. Cena betona za količinu od 2 do 2000m3 je od 54 do 57 evra po m3, sa prevozom (a i ove cene zavise od popunjenosti zapremine mešalice).

Gvožđe: Između 80 i 100 kg/m3 gvožđa vam treba za gradnju. Cena je oko 0,7 evra po kilogramu.

Građa: Za kuću vam treba oko 10m3. To će koštati oko 220 evra po m3. Pesak: Potrebno je 20m3. Cena je 11.5 evra po m3.

Kreč i cement: Trebaće vam između 6 i 8 tona. Cena je oko 115 evra po toni.

Krovni pokrivač: Krovni pokrivač za kuću od 150 kvadrata je oko 172-175 m2.  Cena crepa je 5,5 evra po metru kvadratnom.

Stolarija:  pitanje je da li preferirate drvenu stolariju ili ALU/PVC koja polako potiskuje drvenu iz upotrebe Drvena stolarija: Prozor 120×140 dvokrilni. Cena je oko 150 evra. Cena za unutrašnja vrata se kreću od 52 do 120 evra u zavisnosti od materijala. Ulazna vrata se mogu naći za 270 evra. Aluminijumska stolarija: Cene za prozore se kreću između 125 i 250 evra po m2. PVC stolarija: Prozor dimenzija 100×140 će vas koštati oko 110 evra. Cena za ulazna vrata se kreće oko 300 evra.

Jednostavnija procedura vas čeka u slučaju da je zemljište na kome gradite obuhvaćeno regulacionim planom. U tom slučaju, imate uvid u regulacioni plan. Na osnovu tog uvida, Sekretarijat za urbanizam izdaje akt pod nazivom „Urbanističko-tehnički uslovi“, i za taj proces će vam biti potrebno od jednog do tri meseca. Kada dobijete potreban akt, možete raditi na izradi idejnog projekta, a nakon toga treba da predate zahtev za gradnju.

*Cene se odnose na gradnju kuće od 150 kvadrata koja ima podrum od 80 kvadrata. PDV je uračunat u cene

POTREBNA DOKUMENTACIJA:

Izvod iz lista nepokretnosti 1.140din (ukoliko je izvod do 5 strana) + 65din (svaka naredna stranica)

Kopija plana sa instalacijama 580din+606din

Lokacijska dozvola je ukinuta Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji („Službeni glasnik Republike Srbije “ broj 132/14) Projekat 6 eura po kvadratu + KTP 15000din

Komunalije cena zavisi od zone grada

Građevinska dozvola 800din + 260din, Naknada za usluge gradske uprave 1000din

Kolčenje i snimanje temelja 12000din + Potvrda o kontroli izgrađenih temelja 310din+500din

Zidanje objekta + uvlačenje struje, gasa, telefona, vode Tehnički izveštaj + Geodetski snimak 7-10000din + troškovi upisa 4-7000 dinara

Da bi napravili glavni projekat, vremenski vam je potrebno minimum dva meseca. Neophodne su vam sledeće saglasnosti: od elektrodistribucije, toplane, protivpožarne brigade, JP za skloništa, MUP, i JKP  „Vodovod i kanalizacija“.

SVE CENE KOJE SU NAVEDENE U TEKSTU SU INFORMATIVNE, SAMO RADI SAČINJAVANJA OKVIRNOG TROŠKOVNIKA I NE MOGU SE UZETI KAO KRAJNJE I PREUZETE SU NA DAN 19.07.2017.

OGREV ZRENJANIN Zamislite mesto gde možete pronaći sve što vam je potrebno da bi izgradili svoju kuću iz snova ili opremili dom po sopstvenom izboru. Želimo da vam saopštimo da takvo mesto postoji! Možete nas pronaći u Zrenjaninu, na Lazarevačkom drumu br. 13. Pored toga, imamo i prodajni objekat koje se nalazi u Melencima.

Budite u toku sa našim najnovijim akcijskim ponudama

Prijavite se za naš newsletter i osigurajte sebi pristup najnovijim promocijama direktno u vaš inbox. Ne propustite priliku da uštedite i obradujete sebe ili voljene. Prijavite se danas i budite korak ispred svih!