Колико кошта зидање куће?

Зидање куће у Србији може представљати прави изазов. Поред куповине плаца и материјала, људи који желе да граде кућу  се суочавају са преобимном документацијом. Морате да рачунате да ће вам требати и пуно времена за целу процедуру.

Зидање куће – да ли знате шта вам је све потребно за овај изазов? Најпре је потребно да имате власнички лист, јер је то потврда да земљиште припада вама. Након тога треба да се изврши парцелизација терена да би добили акт о урбанистичко-техничким условима.

Посао парцелизације обавља Геодетски завод и траје око месец дана. На основу тог акта треба да се изради идејни, а потом и главни пројекат.

Документација коју сте до овог тренутка прикупили мора бити оверена у градском Секретаријару за урбанизам и цео тај поступак траје око четири месеца, под условом да је прикупљена сва потребна документација.

Поред овога потребно вам је и следеће: Пријава радова, Пријава завршетка израде темеља, Пријава завршетка објекта у конструктивном смислу, Доказ о накнади за склоништа, Уговор са дирекцијом за изградњу града о регулисању накнаде за уређивање грађевинског земљишта, доказ о уплаћеној такси, …. прикључење објекта на инфраструктуру, издавање употребне дозволе….

МАТЕРИЈАЛ ЗА ГРАДЊУ

Блок: Потребан је за градњу темеља и основних зидова. На пример, за кућу од 150 квадрата потребно је око 7.000 комада блокова. Цена једног блока је око 0,3 евра. Цигла: Треба вам између 3.000 и 5.000 комада цигли да би направили преградне зидове. Цена је око 0,15 евра по комаду.

Бетон: Потребно је од 90-120 м3 за градњу куће. Цена бетона за количину од 2 до 2000м3 је од 54 до 57 евра по м3, са превозом (а и ове цене зависе од попуњености запремине мешалице).

Гвожђе: Између 80 и 100 кг/м3 гвожђа вам треба за градњу. Цена је око 0,7 евра по килограму.

Грађа: За кућу вам треба око 10м3. То ће коштати око 220 евра по м3. Песак: Потребно је 20м3. Цена је 11.5 евра по м3.

Креч и цемент: Требаће вам између 6 и 8 тона. Цена је око 115 евра по тони.

Кровни покривач: Кровни покривач за кућу од 150 квадрата је око 172-175 м2.  Цена црепа је 5,5 еврa по метру квадратном.

Столарија:  питање је да ли преферирате дрвену столарију или ALU/PVC која полако потискује дрвену из употребе Дрвена столарија: Прозор 120×140 двокрилни. Цена је око 150 евра. Цена за унутрашња врата се крећу од 52 до 120 евра у зависности од материјала. Улазна врата се могу наћи за 270 евра. Алуминијумска столарија: Цене за прозоре се крећу између 125 и 250 евра по м2. ПВЦ столарија: Прозор димензија 100×140 ће вас коштати око 110 евра. Цена за улазна врата се креће око 300 евра.

Једноставнија процедура вас чека у случају да је земљиште на коме градите обухваћено регулационим планом. У том случају, имате увид у регулациони план. На основу тог увида, Секретаријат за урбанизам издаје акт под називом „Урбанистичко-технички услови“, и за тај процес ће вам бити потребно од једног до три месеца. Када добијете потребан акт, можете радити на изради идејног пројекта, а након тога треба да предате захтев за градњу.

*Цене се односе на градњу куће од 150 квадрата која има подрум од 80 квадрата. ПДВ је урачунат у цене

ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЈА:

Извод из листа непокретности 1.140дин (уколико је извод до 5 страна) + 65дин (свака наредна страница)

Копија плана са инсталацијама 580дин+606дин

Локацијска дозвола је укинута Законом о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи („Службени гласник Републике Србије “ број 132/14) Пројекат 6 еура по квадрату + КТП 15000дин

Комуналије цена зависи од зоне града

Грађевинска дозвола 800дин + 260дин, Накнада за услуге градске управе 1000дин

Колчење и снимање темеља 12000дин + Потврда о контроли изграђених темеља 310дин+500дин

Зидање објекта + увлачење струје, гаса, телефона, воде Технички извештај + Геодетски снимак 7-10000дин + трошкови уписа 4-7000 динара

Да би направили главни пројекат, временски вам је потребно минимум два месеца. Неопходне су вам следеће сагласности: од електродистрибуције, топлане, противпожарне бригаде, ЈП за склоништа, МУП, и ЈКП  „Водовод и канализација“.

СВЕ ЦЕНЕ КОЈЕ СУ НАВЕДЕНЕ У ТЕКСТУ СУ ИНФОРМАТИВНЕ, САМО РАДИ САЧИЊАВАЊА ОКВИРНОГ ТРОШКОВНИКА И НЕ МОГУ СЕ УЗЕТИ КАО КРАЈЊЕ И ПРЕУЗЕТЕ СУ НА ДАН 19.07.2017.

ОГРЕВ ЗРЕЊАНИН Замислите место где можете пронаћи све што вам је потребно да би изградили своју кућу из снова или опремили дом по сопственом избору. Желимо да вам саопштимо да такво место постоји! Можете нас наћи на две локације у Зрењанину, на Лазаревачком Друму бб и на путу за Нови Сад, у Железничкој бб. Поред тога, имамо и стовариште које се налази у Меленцима.

У ОГРЕВОВОЈ ПОНУДИ МОЖЕТЕ ПРОНАЋИ:

ПОСТОЈИ ВИШЕ РАЗЛИЧИТИХ НАЧИНА ЗА ПЛАЋАЊЕ:

  • путем администативне забране платних картица чековима грађана.
  • Организован је и превоз поједине робе до одредишта купаца по договору.

У Огреву можете пронаћи све што вам  је потребно за ваш дом. Ми смо ту због Вас и за  Вас!

Огрев Зрењанин нуди широк асортиман керамичких плочица, све врсте опреме за купатила и купатилског намештаја, столарије, боје и лакова, алата, водоводних и електро материјала, хидро и термо изолације, паркета и ламината као и богат асортиман огревних материјала. Недељне акције можете пратити на нашој Фејсбук страници или на нашем сајту.

Podeli

Comments for this post are closed.