Zadržite toplotu u svom domu

Zima nam stiže i kako cena energenata svakodnevno raste osnovno je da se pozabavimo izolacijom doma. Cilj postavljanja izolacije je smanjenje potrošnje energije koja odlazi van prostorija koje su predviđene za grejanje u kući ili stanu.

Prednost izolacije je u uštedi na troškovima grejanja koja može biti i do 30%, ali i u tome što se štite zidovi od pojave buđi do koje dolazi zbog kondenzovanja vlage na unutrašnjim stranama zidova.

Veliku ulogu igra materijal koji se koristi prilikom izolacije, kao i stručnost majstora koji postavlja izolaciju.

Po pravilu izolaciju je bolje postavljati sa spoljašnjih zidova, jer se na taj način zidovi iznutra greju i zadržavaju toplotu unutar prostorije koja se zagreva. Na našem podneblju za izolaciju spoljnih zidova najčešće se koristi stiropor debljine 5 cm čija je cena 306 dinara/m2, dok se za unutrašnje zidove koristi stiropor debljine 3 cm čija je cena 184 dinara/m2. U prodaji su takođe i stiropori debljine 8 i 10 cm čija cena iznosi 490 dinara za m2 odnosno 612 dinara za kvadratni metar. Za postavljanje stiropora koristi se akrilni malter.

Ukoliko je potrebno izolovati stan, to je uglavnom izvodljivo na unutrašnjim zidovima. Ovakva izolacija slabije deluje od izolacije iste debljine koja je postavljena na spoljnim zidovima, jer sprečava akumuliranje toplote u zidovima. Na ovakav način zidovi ostaju pod uticajem niskih temperatura što može da dovede do kondenzovanja vode u zidu i ukoliko se voda zamrzne može doći do pucanja zida. Kod unutrašnjeg postavljanja stiropora imamo i dodatni posao jer se moraju izvući svi utikači i prekidači. Takođe, na zidove koji su sa unutrašnje strane izolovani stiroporom mogu se postavljati uramljene slike i slično, jedino ako se koristi veliki ekser koji je dovoljno dugačak da dođe do glavnog zida ili odgovarajuća tipla.

Zbog navedenih problema često se na zidovima javljaju gljivice i buđ. Sredstvo koje će pomoći uklanjanju je Kitchen&Bath – Vitex, emulziona boja za farbanje unutrašnjih površina koje su izložene velikoj vlagi ili visokoj koncentraciji vodene pare kao što su kuhinje, kupatila, tavanice ili podrumi. Ovo sredstvo se može kupiti u Ogrevu po ceni od 612,19 dinara u pakovanju od 0,75 l.

Prilikom postavljana spoljne izolacije potrebna vam je još i mrežica, tiple, lepak i eventualno stirodur za prevoje oko vrata i prozora, naročito ukoliko već imate postavljene neke spoljne elemente oko prozora i terasnih vrata.

Kada je u pitaju koso potkrovlje, najbolje je izolovati ga slojem od 10 cm, dok je za ravne krovove najbolje postaviti izolacioni sloj debljine 15 cm.

Osim stiropora, dobri izolatori su mineralna i kamena vuna. Najčešće se koristi kamena vuna debljine 5 cm čija je cena 290,52 dinara/m2.

Sve cene iz teksta su informativnog karaktera. Za tačne podatke možete pozvati bilo koji prodajni objekat Ogreva.

Gubitku toplote u zimskim danima doprineće i vrata i prozori koji slabo dihtuju. Ukoliko se postave lajsne na okvirima prozora i vrata može da se podigne temperatura u prostoriji i do nekoliko stepeni. Lajsne mogu biti od gume, sunđera i aluminijuma, koje pored čuvanja temperature u prostoriji služe i kao zvučni izolator i sprečavaju ulazak prašine u prostoriju.

Uvek je korisno da prozori imaju roletne ili žaluzine, jer štite unutrašnjost prostorije od vetra i neželjenog prodiranja hladnoće.

Sve za izolaciju kuće možete pronaći u Ogrevovim prodajnim objektima:
Ogrev Zrenjanin – Lazarevački drum 13 – 023/563-120
Ogrev Melenci – Vujice Vujanov bb – 023/713-518

Ogrev Zrenjanin nudi širok asortiman keramičkih pločica, sve vrste opreme za kupatila i kupatilskog nameštaja, stolarije, boje i lakova, alata, vodovodnih i elektro materijala, hidro i termo izolacije, parketa i laminata kao i bogat asortiman ogrevnih materijala. Nedeljne akcije možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici ili na našem sajtu.

Budite u toku sa našim najnovijim akcijskim ponudama

Prijavite se za naš newsletter i osigurajte sebi pristup najnovijim promocijama direktno u vaš inbox. Ne propustite priliku da uštedite i obradujete sebe ili voljene. Prijavite se danas i budite korak ispred svih!