Задржите топлоту у свом дому

Зима нам стиже и како цена енергената свакодневно расте основно је да се позабавимо изолацијом дома. Циљ постављања изолације је смањење потрошње енергије која одлази ван просторија које су предвиђене за грејање у кући или стану.

Предност изолације је у уштеди на трошковима грејања која може бити и до 30%, али и у томе што се штите зидови од појаве буђи до које долази због кондензовања влаге на унутрашњим странама зидова.

Велику улогу игра материјал који се користи приликом изолације, као и стручност мајстора који поставља изолацију.

По правилу изолацију је боље постављати са спољашњих зидова, јер се на тај начин зидови изнутра греју и задржавају топлоту унутар просторије која се загрева. На нашем поднебљу за изолацију спољних зидова најчешће се користи стиропор дебљине 5 цм чија је цена 230 динара/м2, док се за унутрашње зидове користи стиропор дебљине 3 цм чија је цена 138 динара/м2. У продаји су такође и стиропори дебљине 8 и 10 цм чија цена износи 368,00 дината за м2 односно 460,01 динар за квадратни метар.

Цена за акрилни малтер износи 2085,60 динара произвођача Weber, паковање од 25кг.

Уколико је потребно изоловати стан, то је углавном изводљиво на унутрашњим зидовима. Оваква изолација слабије делује од изолације исте дебљине која је постављена на спољним зидовима, јер спречава акумулирање топлоте у зидовима. На овакав начин зидови остају под утицајем ниских температура што може да доведе до кондензовања воде у зиду и уколико се вода замрзне може доћи до пуцања зида. Код унутрашњег постављања стиропора имамо и додатни посао јер се морају извући сви утикачи и прекидачи. Такође, на зидове који су са унутрашње стране изоловани стиропором могу се постављати урамљене слике и слично, једино ако се користи велики ексер који је довољно дугачак да дође до главног зида или одговарајућа типла.

Због наведених проблема често се на зидовима јављају гљивице и буђ. Средство које ће помоћи уклањању је CT 99 које се у Огреву може купити по цени од 460,01 динара у паковању од 0,5 л.  Превентивно за заштиту може да се користи SIKAGARD 905 W чија је цена 763,52 динара у паковању од 1 л.

Приликом постављана спољне изолације потребна вам је још и мрежица, типле, лепак и евентуално стиродур за превоје око врата и прозора, нарочито уколико већ имате постављене неке спољне елементе око прозора и терасних врата. 

Када је у питају косо поткровље, најбоље је изоловати га слојем од 10 цм, док је за равне кровове најбоље поставити изолациони слој дебљине 15 цм.

Осим стиропора, добри изолатори су минерална и камена вуна чија је цена 129,90 динара/м2 односно 259,90 динара/м2.

Посебно наглашавамо цену камене вуне јер је овог пута на акцији и то до 22. септембра ове године.

Све остале цене су информативног карактера и важе на дан објављивања овог текста (19.09.2017.)

Губитку топлоте у зимским данима допринеће и врата и прозори који слабо дихтују. Уколико се поставе лајсне на оквирима прозора и врата може да се подигне температура у просторији и до неколико степени. Лајсне могу бити од гуме, сунђера и алуминијума, које поред чувања температуре у просторији служе и као звучни изолатор и спречавају улазак прашине у просторију.

Увек је корисно да прозори имају ролетне или жалузине, јер штите унутрашњост просторије од ветра и нежељеног продирања хладноће.

Све за изолацију куће можете наћи на Огревовим стовариштима:

Лазаревачки друм бб, Зрењанин 023 563 120

Железничка улица бб, Зрењанин 023 563 240

Максима Горког 30, Меленци 023 731 518

Огрев Зрењанин нуди широк асортиман керамичких плочица, све врсте опреме за купатила и купатилског намештаја, столарије, боје и лакова, алата, водоводних и електро материјала, хидро и термо изолације, паркета и ламината као и богат асортиман огревних материјала. Недељне акције можете пратити на нашој Фејсбук страници или на нашем сајту.

Podeli

Comments for this post are closed.